Algemeen
Elke vrijdag repeteert ons blaasorkest onder leiding van dirigent Joris Lumeij. We repeteren van 19:30 tot 21:15 in Zaal A gen Sjoeël in Mechelen. En na de repetitie? Dan gaan we nog even door zonder onze instrumenten… tijd om gezellig samen te zijn!
Onze dirigent
Met Joris Lumeij (geboren 1978) zwaait sinds januari 2024 een begaafd muzikant en puur verenigingsmens de dirigeerstok bij Sint Cecilia. Hij groeide op in Lemiers en raakte al op jonge leeftijd verknocht aan het lokale verenigingsverkeer. Bij Harmonie Sint Catharina en voetbalclub Lemirsia worstelden zijn jeugdliefdes om voorrang. “Als ik eerlijk ben, ging mijn voorkeur uit naar het voetbal, maar ook het musiceren met de klarinet schonk voldoening en wilde ik niet loslaten”, geeft hij zijn innerlijke tweestrijd bloot. Gaandeweg kreeg de passie voor het musiceren echter steeds meer de overhand, klom Joris op tot één van de smaakmakers binnen de klarinettensectie bij Sint Catharina en groeide zijn verlangen om beroepsmuzikant te worden. Die hartenwens stuitte echter op kritische kanttekeningen van ouderkant. “Was het wel verstandig om op een labiel ogende professie als beroepsmuzikant af te stevenen? In die branche leek toch slechts voor weinigen een goed belegde boterham te verdienen”, gaven moeder en vader (die in het verleden ook als gerespecteerd onderwijzer in Mechelen actie was), hem in overweging. Volgzame Joris nam die raad toch ter harte en meldde zich als student aan bij de PABO om in de veilig ogende vaderlijke voetsporen te gaan treden en zo in de toekomstige dagelijkse kost te kunnen voorzien.
Maar zoals zo vaak, blijft het bloed toch kruipen waar het eigenlijk niet meer kan gaan: Joris kon namelijk geen afstand nemen van zijn
beroepsmuzikantendroom. Dus combineerde hij na een jaar PABO die studie met een studie aan het conservatorium. Eerst in Maastricht en later in Aken. Hij bracht beide opleidingen tot een goed einde, accepteerde een onderwijsbaan in Vaals, maar bleef feeling houden met de muziekwereld. Hij trok zelfs de stoute schoenen aan om te solliciteren als klarinettist bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Hij mocht auditie doen en werd aangenomen! Muziekdroom verwezenlijkt! Na enkele jaren leek er nog even door bezuinigingen bij het ministerie van defensie een kink in de ‘muziekkabel’ te komen. Er werden namelijk geen vaste contracten meer aangeboden bij ’Johan Willem Friso’. Joris ontsprong die heikele dans door acuut te solliciteren bij de Marinierskapel en andermaal was het lot hem gunstig gezind. Hij kreeg daar wel een vast arbeidscontract aangeboden en musiceert nu nog vol hartenlust en met enorme speelvreugde bij die Marinierskapel, die haar repetities in Rotterdam afwerkt.
Hoe kan hij dat vele gereis rijmen met zijn directietaak bij Sint Cecilia? “Daar heb ik ook lang over moeten wikken en wegen, want het is inderdaad niet altijd makkelijk om dit waar te maken. Ik heb dat ook in de gesprekken met het bestuur duidelijk aangegeven en laten weten dat het best wel eens kan voorkomen dat ik door eigen optredens en repetities niet op de vrijdagse repetitie van Sint Cecilia kan verschijnen. Ik heb wel verzekerd dan voor een vervanger te kunnen zorgen. Daar is het bestuur mee akkoord gegaan en daar ben ik erg blij mee”, maakt Joris van zijn hart geen moordkuil. Joris geeft aan zich bij Sint Cecilia intussen als een vis in het water te voelen. Hij smult van de familiaire sfeer binnen het korps, voelt dat de vereniging stevig verankerd is in de gemeenschap Mechelen en denkt dat er nog ledenwinst te boeken valt. De sfeer binnen het korps is prachtig en moet volgens Joris toch als aantrekkingskracht kunnen fungeren voor adspirant-leden.
Ons blaasorkest op concours
Voor zover is na te gaan vond de eerste concoursdeelname van St.-Cecilia plaats in 1908. Onder de directie van Peter Tychon (dirigent van 1884 – 1934) werd in Heerlen in de derde afdeling een tweede prijs behaald. Twee jaar later werd de uitvoering op het concours in Gronsveld eveneens met een tweede prijs beloond. Ondanks uitbreiding van de harmonie, een grondige voorbereiding en muzikale verbeteringen werd, bij het concours in Thorn in 1912, weer een tweede prijs in de derde afdeling behaald. De teleurstelling hierover was zó groot dat de prijs door de directeur niet werd geaccepteerd, in de overtuiging dat men beter verdiende.
Na een aantal jaren, waarin de activiteiten van de harmonie tot een minimum beperkt bleven vanwege de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918), werd in 1921 weer aan concours deelgenomen. Mechelen schreef in, op het door de harmonie van Staatsmijn Wilhelmina Terwinselen georganiseerde concours,
in de tweede afdeling. Men meende dat men in Thorn te laag gewaardeerd was en daarom recht had om uit te komen in de tweede afdeling, ook zonder dat er op het vorige concours promotie was behaald. De concoursdeelname in 1921 was een groot succes. Er werd een eerste prijs met maar liefst 330 punten behaald. Een reden om dit feit uitbundig te vieren en de succesvolle vereniging op de foto te zetten. Jubilea van verenigingen waren vaak aanleiding om een concours (onder auspiciën van de muziekbond) te houden.
Bij gelegenheid van haar 140-jarig jubileum organiseerde harmonie St.- Cecilia Mechelen op 15 sept. 1974 een Bondsconcours in Mechelen. Juryleden waren de heren Laro, Claessen en Ossenbrugge, een bekend jurytrio in die tijd. Aan het concours namen 13 korpsen deel. Het hoogste aantal punten op het concours werd door de Koninklijke Harmonie “Sainte Cecile” uit Eysden behaald (316 punten in de afdeling Superieur). In de geschiedenis van Harmonie St.- Cecilia zijn de concoursdeelnames onder de directies van Hanöver, Tychon, Waltmans, Botterweck en Niese zeer succesvol in muzikaal opzicht. Toch kunnen we stellen dat de harmonie haar grootste successen behaalde in de periode Starmans, waar met name in de zestiger jaren van de vorige eeuw de concoursdeelname zijn hoogtepunt vond in het veroveren van de landstitel in de ere-afdeling in 1967. Na een concoursdeelname in 1981 in Puth- Schinnen waarbij een teleurstellende tweede prijs werd behaald, was de motivatie om aan concoursen deel te nemen tot een minimum gedaald. Pas na het aantreden van Wiel Botterweck als dirigent werd in 1993 de draad weer opgepakt. In dat jaar nam St.-Cecilia weer deel aan het bondsconcours in Venlo.
Daar werd in de afdeling uitmuntendheid een eerste prijs behaald. Een aantal jaren later, in 1997, nam de harmonie voor de tweede keer in haar bestaan deel aan het WMC (Wereld Muziek Concours) in Kerkrade, waar in de derde divisie een eerste prijs werd behaald. De laatste concoursdeelname van het muziekkorps vond plaats in 2003 onder de directie van Roger Niese. De harmonie haalde op het bondsconcours in Venlo een eerste prijs en voldoende punten om promotie naar de tweede divisie af te dwingen.